Veľkosti vajec

Tabuľka veľkosti vajciaNa tejto stránke nájdete tabuľky veľkosti vajec. Kuracie, morčacie, pštrosie, kačacie, rybie alebo husacie vajce a pravdepodobne a aj mnohé ďalšie. Toto sú vajcia dostupné na trhu – na Slovensku však zvyčajne jeme a používame kuracie vajcia. Vajce je veľmi často základom mnohých jedál a aj pečiva. Pozostáva predovšetkým z vody (74,8%), ďalej z bielkovín (10%), tuku a uhľohydrátov. 100 g vajec má približne 147 kcal.

Veľkosti vajec

Tabuľka veľkosti vajec

Podľa všeobecnej klasifikácie vajec a podľa hmotnosti sa vajcia delia a označujú takto:


VeľkosťPopisVáha
S – smallmalémenej ako 53 g
M – mediumstrednéod 53 g do 63 g
L – largeveľkéod 63 g do 73 g
XL – extra largeveľmi veľké73 g a viac

Druhy vajec

A – čerstvé vajcia
B – vajcia druhej triedy určené hlavne pre priemysel

Podľa akosti sa vajíčka rozdeľujú do dvoch tried, pre maloobchodný predaj sú určené iba čerstvé vajcia s označením A, tie s označením B sú určené na priemyslové spracované. Na vajíčkach a obale je uvedené číslo, ktoré vyjadruje spôsob akým boli nosnice chované.

  • 0 – sliepky z bio chovu
  • 1 – sliepky z výbehu
  • 2 – sliepky z chovu v halách
  • 3 – sliepky z klietok

Aké vajcia sú najčastejšie v supermarketoch

Vo väčšine supermarketoch nájdete v 90% prípadoch veľkostí vajec – M a L.

Čo určuje veľkosť vajíčka

Na veľkosť kuracieho vajca majú priamy vplyv dva faktory – plemeno sliepky a jej vek. Čím je sliepka staršia, tým väčšie je vajce. Ďalšie nepriame faktory, ako sú krmivo, miesto chovu atď. majú na veľkosť vajíčka tiež svoj vplyv.

Pozrite si aj:

Používanie vajec

Chcete byť krásna a zvodná aj doma?

Odporúčame:


Potraviny, pečivo a rôzne ďalšie pokrmy obsahujú vajcia. Najčastejšie nájdeme vajcia vo vyprážanej forme – vyprážané, miešané vajcia alebo omeletu. Vajcia môžeme aj uvariť – buď namäkko alebo na tvrdo. Vajcia sa používajú aj do cesta – hlavne na piškótové torty. Ďalej sa pridávajú do šalátov a mnoho ďalších pokrmov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.