Veľkosti vajec
Na tejto stránke nájdete tabuľky veľkosti vajec. Kuracie, morčacie, pštrosie, kačacie, rybie alebo husacie vajce a pravdepodobne a aj mnohé ďalšie. Toto sú vajcia dostupné na trhu – na Slovensku však zvyčajne jeme a používame kuracie vajcia. Vajce je veľmi často základom mnohých jedál a aj pečiva. Pozostáva predovšetkým z vody (74,8%), ďalej z bielkovín (10%), tuku a uhľohydrátov. 100 g vajec má približne 147 kcal.
Obsah:
Tabuľka veľkosti vajec
Podľa všeobecnej klasifikácie vajec a podľa hmotnosti sa vajcia delia a označujú takto:
Veľkosť | Popis | Váha |
---|---|---|
S – small | malé | menej ako 53 g |
M – medium | stredné | od 53 g do 63 g |
L – large | veľké | od 63 g do 73 g |
XL – extra large | veľmi veľké | 73 g a viac |
Druhy vajec
A – čerstvé vajcia
B – vajcia druhej triedy určené hlavne pre priemysel
Podľa akosti sa vajíčka rozdeľujú do dvoch tried, pre maloobchodný predaj sú určené iba čerstvé vajcia s označením A, tie s označením B sú určené na priemyslové spracované. Na vajíčkach a obale je uvedené číslo, ktoré vyjadruje spôsob akým boli nosnice chované.
- 0 – sliepky z bio chovu
- 1 – sliepky z výbehu
- 2 – sliepky z chovu v halách
- 3 – sliepky z klietok
Aké vajcia sú najčastejšie v supermarketoch
Vo väčšine supermarketoch nájdete v 90% prípadoch veľkostí vajec – M a L.
Čo určuje veľkosť vajíčka
Na veľkosť kuracieho vajca majú priamy vplyv dva faktory – plemeno sliepky a jej vek. Čím je sliepka staršia, tým väčšie je vajce. Ďalšie nepriame faktory, ako sú krmivo, miesto chovu atď. majú na veľkosť vajíčka tiež svoj vplyv.
Pozrite si aj:
- Normostrana – počet znakov a slov
- Tabuľka veľkosti plodu
- Tabuľka veľkosti podprsenky
- Tabuľka veľkosti rozlohy štátov
- Tabuľka veľkosti topánky
Používanie vajec
Potraviny, pečivo a rôzne ďalšie pokrmy obsahujú vajcia. Najčastejšie nájdeme vajcia vo vyprážanej forme – vyprážané, miešané vajcia alebo omeletu. Vajcia môžeme aj uvariť – buď namäkko alebo na tvrdo. Vajcia sa používajú aj do cesta – hlavne na piškótové torty. Ďalej sa pridávajú do šalátov a mnoho ďalších pokrmov.